• KONTAKT

  MØBELSNEDKER
  Jacob Schou
  Bakkebjergvej 30
  3230 Græsted
  mobil +45 2818 7583
  mail: info@jacobschou.dk

Om

jacob-schou_5_boesen
JACOB SCHOU

Jeg hedder Jacob Schou, er udlært møbelsnedker fra Q-Production v/Klaus Wettergren og er manden bag Sauntebordet og Jacob Schou Møbelsnedkeri, som jeg startede i 1999.

Jeg er 59 år. Far til tre prægtige sønner. Jeg bor i landsbyen Bakkebjerg ved Rågeleje i Nordsjælland.

Det tog noget tid før jeg besluttede, at det var møbelsnedker jeg ville være. Men jeg har altid været tiltrukket af håndværk af alle slags. Især fordi det giver indtryk og er dejlig  konkret. Her er afstanden fra idé til det færdige resultat ret kort, så det bliver hurtigt afsløret om man har lavet noget genialt eller en simpel fejl.

Når det er bedst, arbejder hjerne, kreativitet, rationalitet og hænder sammen på én gang. Det er dejligt at bruge sin krop!

Interessen for træ, har jeg fra min far som var tømrer og arkitekt. Den letteste måde at imponere ham på som barn, var da også at bygge en solid hule, eller en flitsbue der kunne skyde langt. Min mor er kunsthåndværker, så det gjorde jo heller ikke noget, at det samtidig var pænt!

HVORDAN JEG  ARBEJDER

Træ er et taknemmeligt materiale. Det er naturligt og indbydende, nemt at forarbejde og let at få fat i, utroligt stærkt og holdbart og alligevel let forgængeligt. Jeg går dog mest op i at et bord skal kunne holde i rigtig mange år.

Jeg holder mest af træ fra vores egne breddegrader, som eg, ask og ahorn. Det er smukt, man kan relatere til det og det giver god mening at bruge det, der er nærmest. Jeg foretrækker at træet får lov til at være det det er. Hvor funktionen tillader det, lader jeg træet stå med knaster, sprækker og “uregelmæssigheder”.

Jeg laver altid et møbel helt fra bunden, det betyder at der er mange muligheder, både for mig og for kunden for, at præge møblet undervejs, så bordet får sin egen historie.

Jeg bruger ovntørret træ, helst dansk, som jeg køber hos forskellige grossister på Sjælland og vælger de planker ud jeg vil bruge til det næste bord. Jeg prøver så vidt muligt, at få oprindelsen med. Det gør at mine møbler bliver forskellige og har deres egen fortælling.

DET VIGTIGSTE

Selv om et bord er fantastisk i sig selv , vil det altid være sekundært. Det vigtigste er det, som sker omkring det. Det som opstår mellem mennesker, hvad enten det er med familien, kollegaen, naboen, kæresten. (kreativitet, forståelse, hengivenhed, konversation)

Et møbel bør understøtte dette. Være en slags redskab for at det bedste kan ske mellem mennesker.

Hvorfor føler vi os mere trygge blandt nogle møbler frem for andre?

Og på samme tid, må møblet også gerne udfordre lidt. Når man kigger nærmere efter, så er der en sjov knast dér og en særlig samling dér.

En god drivkraft og udfordring for mig, er også at skabe noget nyt, som samtidig bærer respekten og beundring for det gamle. Det må man meget gerne kunne se i mine møbler.

Det er meget tilfredsstillende at modtage beundring fra en kunde, som kan genkende tankerne bag et møbel,  man har udviklet.

SAUNTEBORDET

Definationen på et bord er faktisk kun en flade, som er hævet parallelt over gulvet. Det afgørende er hvordan den kommer til det, på en stabil og elegant måde.

Jeg har altid haft et godt øje til stabile og stærke konstruktioner, som samtidig giver mening. Broer, kraner, cykler og f.eks. Storebælts Broen er efter min mening et godt eksempel. Jeg syntes den er afsindig smuk, selv om det sikkert aldrig har været meningen. Gode praktiske løsninger bliver ofte smukke af sig selv.

Så da jeg lavede Sauntebordet, tænkte jeg først og fremmest på hvordan jeg på den mest stabile, rationelle og solide måde kunne få en bordplade med 3 planker til, at ligge fast “svævende” 70 cm over gulvet.

Bordet er lavet udelukkende i træ, så jeg har kigget efter alle de gamle og velafprøvede samlemetoder, brugt min viden om træets styrke og set på proportionerne i det samlede billede.

Så har jeg selvfølgelig også kigget på den praktiske anvendelighed. Størrelse i forhold til antal personer. Hvilken afstand er bedst når man sidde over for hinanden? Hvor placere man bordbenene så de sidder mindst i vejen? Hvilken højde er behagelig? kan man sidde for bordenden? kan stolene kommer ind under bordet ?  Hvor skarpe/runde kanter kan man leve med?  Skal det være nemt at vedligeholde?

Og der har været justeringer undervejs. Benene behøver feks ikke at være særligt tykke for at være stærke, men det giver mere “tyngde” hvis de har lidt volume.

konstruktion_1500x800_rettet

 VEDLIGEHOLDELSE

Mine møbler, behandles enten med olie eller sæbe. Det giver beskyttelse af træet og tillader samtidig, at man kan se og mærke det gode træ.

Oliebehandlede borde skal til dagligt, bare tørres over med en fugtig klud. Når man synes træet er lidt mat i det( typisk 1-2 gange om året), kan man give det et tyndt lag olie. Brug olier som er beregnet til indendørs brug. Enten til gulve, møbler eller bordplader. De indeholder som regel også lidt voks, som er med til at gøre fladen blød og smudsafvisende.

Sæbebehandlede flader tørres af med en fugtig klud og gives opløste sæbespåner så tit man gider.